söndag 23 februari 2014

Kaffe & Choklad Ja,nu blir det en lektion från begynnelsen av dessa delikatesser :) Här är kaffeplantan med sina fantastiska blommor,doftar helt underbart,som parfym!
 Kaffe...
 Detta är mycket viktiga blommor,nämligen choklad!! Så små o sköra men i regnskogen är det så fiffigt att olika växter skyddar varan så den här har flera "lager" av olika skydd,från lite mindre bladverk till stora träd. de skulle direkt krossas av de häftiga regnen annars.
 Vi var på denna lilla kakaoplantage,jag trodde det var som en vanlig odling men så fel jag hade,näe,träden växer i regnskogen på väldigt branta sluttningar.
 Kakaofrukterna måste skyddas med nät den första tiden,här är den gröna papegojan det stora skadedjuret!! Dem gillar bara omogna frukter,sen när de börjar gulna är det lugnt :)
 Här börjar de mogna.
 Tobago består till största delen av otrolig regnskog.


 Lite av skörden på plantaget!
 Kakao närmast,sockerrör,cassava,lime mm.
 Ja,så här ser den ut inuti...
 massa slemmiga kärnor,smakar lite som litchie...
 inuti det där slemmet finns själva fröhuset,det är så märkligt,inte en tillstymmelse till chokladsmak o ingen doft alls. Det måste processas med torkning,jäsning mm. Men det är först när de rostas som doft o smak kommer fram. Man undrar ju hur det gick till i början,misstag antagligen,låg väl nån hög o ruttnade nånstans...men vilken upptäckt :)
 Syns inte på bilderna hur brant det är....
 men jag kan lova att denna dam som jobbat där hela sitt liv o skördat frukten i den branta terrängen är seeeg o inte behöver benträning på nåt gym!! Här ligger bönorna på tork o man får ju stor respekt när det går åt 4-5 frukter åt ett par chokladkakor,vilket otroligt arbete o hantverk det ligger bakom!! Just den här lilla odlingen var unik eftersom bönorna här inte blandas med några andra,det finns en enda butik på Timmermansgatan i Stockholm som säljer denna choklad. Det beror på att ägaren som äger denna odling är från Tobago men flyttat till Sverige o bor där större delen av året. Ska tänka på denna söta dam om jag köper choklad nångång där o äta med andakt ;)

 Sockerrör
o en liten "krukväxt" :)

Inga kommentarer: